niedziela, 13 czerwca 2021

Mój ulubiony olej

olej z pestek dyni


Mój ulubiony olej to zdecydowanie olej z pestek dyni. Jest on zwykle bardzo aromatyczny o zielonkawym kolorze i niecoorzechowym smaku. Kupuję ten olej zawsze - powinien być w ciemnej butelce żeby chronić dobroczynne substancje przed słońcem. 

Jak go używam? Generalnie do wszystkiego - do sałatki z pomidorem, do białego sera, do fety oraz różnorodnych świeżych dań. Generalnie wygląda on genialnie i uatrakcyjnia nie tylko smak ale i wygląd potrawy. Jeślijeszcze nie próbowaliście tego oleju to serdecznie polecam bo jest przepyszny.

Jakie lubicie oleje?   


Mój egzemplarz akurat pochodzi ze strony india cosmetics. Poniżej kilka słów producenta:


OPIS: Oleje wykonane z wysokiej jakości pestek dyni metodą pierwszego tłoczenia na zimno.

Wyróżnia się ciemnozielonym kolorem z powodu barwników chlorofilowych. Polecany przede wszystkim przeciw pasożytom ze względu na zawartość kukurbitacyny, która paraliżuje ich układ nerwowy. Zawiera także cenny kwas linolowy, który odpowiada m.in. za regulację poziomu cholesterolu. Nienasycone kwasy tłuszczowe pozytywnie wpływają na układ nerwowy, w tym na pracę mózgu, pamięć i koncentrację.

Zawiera niezbędne, nienasycone kwasy tłuszczowe – głównie omega 6.
Bogaty w witaminy A, E i D, witaminy z grupy B oraz selen potas i cynk.
Dobrze sprawdzi się jako dodatek do posiłków – podkreśli smak m.in. sałatek, dressingów, pieczywa, tostów, makaronów czy surowych, gotowanych lub pieczonych warzyw.
Może być stosowany jako olej kosmetyczny do wzmacniania włosów, nawilżania skóry i walki z trądzikiem.

Najlepiej spożywać na zimno.
Olej najlepiej przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu, w temperaturze nieprzekraczającej 20°C, chronić przed słońcem.
Może wytrącić się osad lub zmętnienie – jest to zjawisko naturalne, które nie wpływa na wartość odżywczą oleju.

Pojemność: 250 ml

 


 

24 komentarze:

  1. This is my first time reading about oil of pumpking but sounds great

    OdpowiedzUsuń
  2. mmniam! Kiedyś jadłam lody o smaku olej z pestek dyni z czekoladą, mniam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja takie oleje używam najczęściej do sałatek.

    OdpowiedzUsuń
  4. Miałam innej marki, super jest :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Też bardzo lubię i często używam ten olej.

    OdpowiedzUsuń
  6. Zawsze warto mieć coś takiego.

    OdpowiedzUsuń
  7. Oleju z pestek dyni jeszcze nie próbowałam. Chętnie po niego sięgnę, skoro jest taki zdrowy :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie miałam okazji go używać :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Z dyni jeszcze nie próbowałem :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Też lubię olej z pestek z dyni, a ostatnio pokochałam z czarnuszki ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Witam serdecznie ♡
    Jeszcze takiego oleju nie miałam okazji spróbować. Pewnie i ja bym go polubiła :) Muszę koniecznie wpisać go na listę zakupów. Sporo oleju używam na co dzień.
    Pozdrawiam cieplutko ♡

    OdpowiedzUsuń
  12. Też kupowałam Olej z pestek dyni, tylko z innej marki. Ostatnio jednak bardzo podrożał i nie wiem czy to tylko ten sklep tak zawyża ceny.

    OdpowiedzUsuń
  13. Oleju z pestek dyni jeszcze nie próbowałam ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. uuu chcę tego cudaka:D do sałatek do smażenia pyszniutki:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Mówiąc szczerze, nie używałam go wcześniej
    Pozdrawiam, MAda

    OdpowiedzUsuń
  16. Jeśli będę miała okazję to sprawdzę ten olej.

    OdpowiedzUsuń
  17. Miałam raz taki olej. Charakterystyczny, ale smaczny. Do tego zdrowy :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Jeszcze takiego oleju nie używałam, z chęcią spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  19. uwielbiam olej z pestek dyni, pije codziennie..jest bardzo zdrowy ;p

    OdpowiedzUsuń
  20. Nigdy nie próbowałam takiego oleju :) Zazwyczaj sięgam po lniany, jeśli chodzi o potrawy na zimno ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz :)

Proszę o niespamowanie linkami.

W razie pytań zapraszam do kontaktu, mój adres e-mail to rossnett2@tlen.pl


SZABLON BY: PANNA VEJJS.