czwartek, 19 kwietnia 2018

Naturalne oleje tłoczone na zimno




Dzisiaj chciałam Wam przedstawić oleje MIRAMAR. Jak wiecie często używam olejów w kuchni jako dodatkowy atut dań, ale także typowo do celów zdrowotnych.

Nie mam problemu z przełykaniem łyżki oleju i nawet wolę taką formę suplementacji niż tabletki, które czasem stają w gardle.

OPIS:

Naturalny Olej Lniany” tzw. Olej Budwigowy

Olej lniany to jeden z najpopularniejszych i najbardziej znaczących olejów roślinnych. Najważniejszą zaletę oleju lnianego tłoczonego z siemienia lnianego stanowi zawartość ok. 45% tłuszczu, w skład którego wchodzą niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT): kwas linolenowy (omega-3) oraz kwas linolowy (omega-6), ponadto zawiera glicerydy kwasów nasyconych oraz fitosterole i witaminę E.

Właściwości zdrowotne: Nienasycone kwasy tłuszczowe pomagają w usuwaniu z organizmu nadmiar złego cholesterolu i zmniejszają ryzyko nadciśnienia. Olej lniany ma pozytywny wpływ na perystaltykę jelit oraz jest ponadto pomaga w utrzymaniu równowagi hormonalnej w organizmie. Zawarta w oleju lnianym witamina E – witamina młodości – chroni skórę przed przedwczesnym starzeniem.

Stosowanie: Olej lniany może być stosowany tylko na zimno, zarówno jako dodatek do sosów, sałatek, gotowanych jarzyn lub past serowych, jak i bezpośrednio z łyżki podczas posiłku. Zalecana dzienna dawka to 2 do 6 łyżek.

Naturalny Olej Konopny

Olej tłoczony z nasion konopi siewnej. Ma on ciemne zabarwienie (zielono-brązowe)i charakterystyczny delikatnie orzechowo-korzenny smak. Olej ten zawiera idealne proporcje kwasów NNKT tj. stosunek kwasów omega-3 do omega-6 czyli 3:1. Olej konopny zawiera także witaminy z grupy B oraz witaminę A,C,E i K jest on też bogaty w minerały, aminokwasy, przeciwutleniacze i fitosterole.

Właściwości zdrowotne: Olej konopny wspomaga pracę serca i obniża ciśnienie przez co wspomaga prawidłową pracę układu krążenia i naczyń krwionośnych. Zawarta w nim witamina K ma właściwości przeciwkrwotoczne, odpowiada za krzepliwość krwi. Olej konopny polecany jest alergikom, gdyż przynosi ulgę w stanach swędzenia.

Stosowanie: Olej konopny należy stosować na zimno do sałatek lub bezpośrednio spożywać z łyżeczki. Olej może być stosowany także zewnętrznie bezpośrednio na skórę.




Naturalny Olej Rydzowy z Lnianki

Olej Rydzowy tłoczony jest na zimno z ziaren lnicznika siewnego (camelina sativa) znanego także jako lnianka, lennica, judra, rydz czy rydzyk. Kolor oleju jest uzależniony od tego czy jest on tłoczny z jarej czy ozimej odmiany lnianki i może być złocisty, czerwownozłocisty lub zielonozłocisty. Smak Oleju Rydzowego jest dość charakterystyczny – cebulowo – orzechowy z nutą goryczy, delikatnie korzenny. Olej ten w 90% składa się z korzystnych dla zdrowia nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), zaś większość z nich stanowią kwasy tłuszczowe wielonienasycone (kwas alfa-linolenowy) a 34% kwasy tłuszczowe jednonienasycone. Ponadto Olej Rydzowy zawiera witaminę E

Właściwości zdrowotne:

Olej Rydzowy poprzez zawarte w nim NNKT wpływa pozytywnie na funkcjonowanie mózgu, układu nerwowego, a także wzroku. Spożywany w odpowiednich ilościach zapobiega problemom z pamięcią i koncentracją, a także ma dobroczynny wpływ na zahamowanie rozwoju depresji, cukrzycy typu 2 i otyłości. Dzięki zawartości NNKT Olej Rydzowy ma wpływ na obniżenie „złego” cholesterolu LDL i trójglicerydów przez co zapobiega rozwojowi miażdżycy oraz chorobom serca.

Stosowanie: 1 łyżeczka dziennie. Olej Rydzowy ma także szerokie zastosowanie w kuchni.

Naturalny Olej z Czarnuszki

Olej tłoczony z ziaren czarnuszki siewnej – lekko gorzkawy o intensywnym korzennym zapachu. Olej ten pełni funkcje przeciwutleniacza, który stabilizuje i chroni nienasycone kwasy tłuszczowe i fosfolipidy wchodzące w skład błon komórkowych przed uszkodzeniem przez wolne rodniki. Olej z czarnuszki w około 85 % składa się z niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT): kwasu linolowego (omega-6) – ok. 60%., kwasu oleinowy (omega-9) – ok. 25% i kwasu alfa-linolenowego (omega-3) - około 1 %. Ponadto w swoim składzie ma on witaminę E, beta-karoten, sterole, biotynę, liczne mikroelementy oraz przeciwutleniacze. Najważniejszą składową oleju jest tymochinon – jest to olejek eteryczny o wyjątkowych właściwościach.

Właściwości zdrowotne: Olej z czarnuszki wspomaga czynności trawienne przez co jest pomocny przy wzdęciach, nadkwasocie oraz nieświeżym oddechu. Olej wspomaga także działanie układu sercowo-naczyniowego poprzez przeciwdziałanie odkładaniu się lipidów w układzie krwionośnym co powoduje poprawę krążenia i normalizuje ciśnienie tętnicze. Olej z czarnuszki jest głównym składnikiem terapii aromatycznych przy zapaleniu oskrzeli, kaszlu lub przeziębieniu.

Stosowanie: Zalecane spożycie oleju z czarnuszki u dorosłych to 1 łyżeczka 2 razy dziennie przed posiłkiem, a w przypadku dzieci - 1/4 łyżeczki 2 razy dziennie.

MOJA OPINIA: Zaczęliśmy stosować olej rydzowy i olej z czarnuszki. Ten drugi ze względu na moje problemy z nadkwasotą. O wiele bardziej wolę wypić sobie taką łyżeczkę oleju 2 razy dziennie niż kupować środki farmakologiczne w aptece. Mąż z kolei pije olej rydzowy, jego praca wymaga wręcz sokolego wzroku więc od czasu do czasu staram się wspomagać jego wzrok jakimś fajnym produktem. Olej lniany już znam od lat, jest to świetny olej na nadciśnienie. Natomiast olej konopny zwykle dodaję do sałatek. Wszystkie te oleje są tłoczone na zimno, zamknięte w ciemnych, szklanych butelkach. Lubię oleje od wielu lat i stosuję je regularnie co pewnie już wiecie czytając mojego bloga. Chyba zacznę je pokazywać też w projekcie denko bo to też element pielęgnacji. 

Moim ulubionym olejem jest ten z pestek dyni, ale inne też bardzo cenię i używam bardzo chętnie. 

A Wy lubicie oleje ?

15 komentarzy:

  1. Muszę spróbować olej lniany, bo nadciśnienie jest niestety jednym z moich problemów.

    OdpowiedzUsuń
  2. wow, te naturalne i wyjątkowe oleje na pewno dodadzą specyficznego i ciekawego posmaku każdej potrawie . kiedyś płukałam usta olejem kokosowym ale nigdy nie piłam. oleje są bogate w kwasy omega mam nadzieję, że polepszą Wasze zdrowie

    OdpowiedzUsuń
  3. kocham oleje! u mnie lniany jest swietny na wlosy :) ale nie znosze jego zapachu

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie piłam jeszcze nigdy oleju, czasami używałam do włosów. Może jednak powinnam spróbować. ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dostałam ostatnio rydzowy i zastanawiałam się co z nim zrobić :P

    OdpowiedzUsuń
  6. Nigdy nie próbowałam oleju rydzowego :D

    OdpowiedzUsuń
  7. nigdy nie próbowałam tych rzeczy :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wszyscy polecają oleje lniane, sama mam zamiar je wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  9. this post is amazing :)
    xoxo Tijana

    http://itsmetijana.blogspot.rs/

    OdpowiedzUsuń
  10. O rydzowym pierwszy raz czytam, choć u mnie oleje głównie kosmetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Musze zajrzeć na ich strone,ciekawe olejki :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo lubię oleje zimno-tłoczone :D Czarnuszkę stosowałam na włosy :) Lubie też oleje używać do dwuetapowego oczyszczania twarzy

    OdpowiedzUsuń
  13. Nie znam ich ale też wolę plynną postac niż tabletki :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz :)

Proszę o niespamowanie linkami.

W razie pytań zapraszam do kontaktu, mój adres e-mail to rossnett2@tlen.pl


SZABLON BY: PANNA VEJJS.