poniedziałek, 15 stycznia 2018

Najlepszy sposób na przeziębienie ? Miody Ajeden




Ci, którzy śledzą mnie na instagramie @madziakowo wiedzą, że ostatnio zmagam się z przeziębieniem, już drugi raz w przeciągu paru miesięcy. Wszystkie swoje zapasy miodowe zjadłam i postanowiłam zamówić tym razem miody AJEDEN.

Tym razem sięgnęłam po miód rzepakowy nektarowy oraz miód z pokrzywą.

OPIS:  Miód Rzepakowy - Jeden z pierwszych miodów, które pszczółki przynoszą wiosną. Za sprawą dużej zawartości glukozy bardzo szybko krystalizuje i przyjmuje wówczas kolor jasnożółty, kremowy lub całkiem biały.

Miód rzepakowy jest jednym z tych miodów, który ma najwyższą zawartość glukozy i aminokwasów. A to oznacza, że stanowi doskonałą odżywkę, szczególnie dla organizmu wyczerpanego długotrwałą chorobą, przemęczeniem czy stresem. Posiada właściwości regeneracyjne, wzmacnia układ immunologiczny, dzięki czemu jesteśmy mniej podatni na wszelkiego rodzaju zakażenia. W miodzie rzepakowym sporo jest tez potasu i magnezu, dzięki czemu warto stosować go w profilaktyce chorób serca i układu krążenia. Regularne spożywanie tej odmiany miodu wzmacnia serce, obniża ciśnienie krwi, a także może spowolnić postępujące zmiany miażdżycowe. Pomocny w schorzeniach układu pokarmowego – zwłaszcza przy problemach z drogami żółciowymi i zaburzeniach w metabolizmie tłuszczów.

Miód z pokrzywą - Miód ten został przygotowany na bazie nektarowego miodu rzepakowego z dodatkiem soku z młodych liści pokrzyw. Delikatnie zielony kolor miodu i ziołowy, łagodny zapach pokrzyw jest dopełnieniem smaku. Co tu dużo pisać – jest przepyszny.

Pokrzywa zawiera makro- i mikroelementy: magnez, fosfor, wapń, siarkę, żelazo, potas, jod, krzem i sód; witaminy: A, K, B2, C; związki aminowe, garbnikowe, kwas pantotenowy, kwasy organiczne (m.in. mrówkowy, glikolowy, glicerolowy), olejki eteryczne, sole mineralne, chlorofil, serotoninę, histaminę, acetylocholinę, karotenoidy, fitosterole, flawonoidy. Pomocna przy osłabieniu, anemii, wspomaga wydalanie z organizmu szkodliwych substancji, wyciąg z liści pokrzywy stosuje się w łagodnych stanach zapalnych dróg moczowych. Miód ten śmiało można polecić osobom o obniżonej odporności, osób uprawiających sporty, przemęczonych, chcących uzupełnić niedobory witamin i minerałów w organizmie. I dodam na sam koniec, że na jego bazie można przygotować super maseczki do ciała, twarzy i włosów.

Miód rzepakowy jest jednym z tych miodów, który ma najwyższą zawartość glukozy i aminokwasów. A to oznacza, że stanowi doskonałą odżywkę, szczególnie dla organizmu wyczerpanego długotrwałą chorobą, przemęczeniem czy stresem. Posiada właściwości regeneracyjne, wzmacnia układ immunologiczny, dzięki czemu jesteśmy mniej podatni na zakażenia drobnoustrojami. W miodzie rzepakowym sporo jest tez potasu i magnezu, dzięki czemu warto stosować go w profilaktyce chorób serca i układu krążenia. Regularne spożywanie tej odmiany miodu wzmacnia serce, obniża ciśnienie krwi, a także może spowolnić postępujące zmiany miażdżycowe. Pomocny w schorzeniach układu pokarmowego – zwłaszcza przy problemach z drogami żółciowymi i zaburzeniach w metabolizmie tłuszczów.



MOJA OPINIA: Kiedyś właściwie przy pierwszych objawach przeziębienia od razu sięgałam po tabletki, potem zaszłam w ciążę karmiłam piersią dość długo i z tego względu zwykle nie mogłam leczyć się farmakologicznie. Tamten czas niejako zmusił mnie do szukania innych alternatyw. I tak zaczęłam się leczyć miodem, czosnkiem oraz innymi metodami naturalnymi. Pamiętajcie, że niektóre produkty trzeba skonsultować z lekarzem jeśli nasze dziecko jest np. uczulone tak na wszelki wypadek ;) Oczywiście nie namawiam nikogo do samoleczenia, warto jednak udać się do lekarza, ale kiedy dotyka nas niewielkie przeziębienie miód i naturalne sposoby mogą okazać się wystarczające.

Tak jak Wam pisałam chętnie sięgam po miody zwłaszcza zimą i w okresach przejściowych, kiedy bardzo zależy mi na tym żebym była zdrowa i w pełni sił gotowa do działania. Ale nie tylko wtedy. Produkty te służą zarówno mi jak i moim dzieciom. Czy ktoś jeszcze nie jadł chleba z miodem ?:) Ja osobiście bardzo lubię i często robię. Był taki czas kiedy w sklepie zobaczyłam miód za 5 zł i nawet chciałam go kupić. Okazało się potem, że to była mieszanka miodów wyprodukowanych w UE i krajach spoza UE czyli Chin czy Rumunii. Nie kupujcie takiego badziewia, nie ma to nic wspólnego z prawdziwym polskim miodem. 

Miody Ajeden pachną pięknie, a jak smakują ! Z czystą przyjemnością używamy je codziennie i leczymy nimi przeziębienie oczywiście nie zawsze miód wystarczy, ale warto wspomagać się naturalnymi produktami. Polecam serdecznie

20 komentarzy:

  1. Ostatnio często sięgam po miód, ale w celach kosmetycznych :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja zawsze mam miód od wujka :) Niestety w tym roku z miodem było kiepsko i na świeżą porcję muszę czekać do lata.

    OdpowiedzUsuń
  3. Mi to chyba już nic nie pomoże, nie pamiętam kiedy gardło mi nie bolało :/ mimo że dodaję miód i do wody i słodzę nim. Bartkowi bardziej pomaga, on go łyżkami wcina :p myślałam że będzie bardziej chorował jak pójdzie do przedszkola, ale nie ma tragedii na razie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam miód- szkoda tylko,że nie mogę za dużo zjeść, bo mam uczuenie ;(

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja miody pochłaniam litrami :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Ostatnio sama zajadam się miodami :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam miody, a takiego z pokrzywą jeszcze nie miałam :P

    OdpowiedzUsuń
  8. Na szczęście choróbska omijają mnie szerokim łukiem ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Miód zawsze dobry na przeziębienie, zdrówka :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale narobiłaś mi smaka na herbatkę z takim właśnie miodem. Cudowności skarbu natury ♥ Ps. Wracaj szybko do zdróweczka Kochana

    OdpowiedzUsuń
  11. Z pokrzywą to ja sobie nie przypominam abym kiedykolwiek miała i z chęcią kiedyś jeśli będzie okazja spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Miód akurat mam swój i czasami po niego sięgam :)

    OdpowiedzUsuń
  13. bardzo lubię miody, bułka z masełkiem, serem żółtym i miodem to najwspanialsze śniadanko :) a do tego są zdrowe więc warto konsumować :)

    OdpowiedzUsuń
  14. miód piję cały rok, bo uwielbiam, zwłaszcza lipowy! :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam miód i codziennie go jem albo dodaję do wody z cytryną rano :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Szczerze mówiąc, to średnio lubię miód.

    OdpowiedzUsuń
  17. Miód z pokrzywą? Nigdy nie słyszałam o takim rodzaju i chyba spróbuję.. miodu nigdy za wiele :D
    PrintLander

    OdpowiedzUsuń
  18. Lubię miody i wierzę w ich właściwości lecznicze i zdrowotne. Ten z pokrzywą chętnie bym spróbowała.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz :)

Proszę o niespamowanie linkami.

W razie pytań zapraszam do kontaktu, mój adres e-mail to rossnett2@tlen.pl


SZABLON BY: PANNA VEJJS.